- Lūk arī mēs esam sajutuši silto dienvidu vēju un varam Latvijas pludmales smiltīs uzspēlēt bumbu. Pirmie salāti sevi skaļi piesaka, pirmie Latvijas sparģeļi no Gulbenes, plūškoks drīz vien savus ziedus gatavos mums lai sīrupā vārītu, nenoguli šo mirkli … reņģe pati mutē lec. Tas viss ir vienreiz gadā! pavasaris ir īss, izbaudiet dabas garšu!
Viegli marinētas Baltijas reņģes, mārrutku krēms, marinēti dārzeņi, kartupeļi, gurķis
Četrām porcijām nepieciešams:
- 1 zariņš svaigs rozmarīns
Marinādei paredzētās šķidrās sastāvdaļas sajauc kopā, pievieno garšvielas, cukuru un sāli. Nedaudz uzsilda, lai atraisītu marinādes garšas. Dārzeņus saēvelē plānās šķēlēs un pievieno marinādei.
- 150 g svaigais siers Kārums
- 200 g kartupelis vārīts ar mizu
- 100 g svaigi marinēts gurķis
- 100 g jaunie burkāni viegli marinēti etiķī
- Garšaugu eļļa (rapšu eļļa)
Svaigām reņģēm ar šķērēm nogriež galvu un rūpīgi iztīra, asti atstāj. Reņģēm pārlej gatavo marinādi, tās uz nakti atstāj marinādē.
Svaigajam sieram Kārums pievieno marinētos mārrutkus un samaisa, mazliet pievieno sāli.. Kartupeļus novāra ar mizu, lai tie neizjuktu, tad nomizo un apdedzina ar krema brulē dedzināmo vai uz atklātas liesmas, lai rodas apdegusi garoza, tas piešķirs kartupelim bērnībā ugunskurā cepta kartupeļa garšu. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo saskuj plānas šķēles viegli iemarinē tanī pašā marinādē kā reņģēm, bet ne kopā.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, dekorē ar dekorācijām, pārber ar svaigi maltiem pipariem un pārslaka ar garšaugu vai rapšu eļļu.
Pavasara jēra ribiņa, zaļo zirnīšu biezenis, zaļo zirnīšu salsa, buljona mērce, svilinātas salātu lapas
Četrām porcijām nepieciešams:
- 150 g buljona mērce (gatavota no jēra buljona 25 stundas)
- lēnām novārot no 5 litriem jēra buljona līdz reducējas līdz 800 gramiem, nogaršo pēc sāls un cukura
- 150 g svaigi zaļie zirnīši
- 10 g baltais balzamiko etiķis
- Uzvāra pienu ar sviestu un liek iekšā zirnīšus pavāra 2 minūtes un sablanderē blenderī līdz iegūst maigu konsistenci.
- 2 gab mazas Salātu galvas Litle gem vai romieši vai Salanova
Pirmie Latvijas rabarberi ar plūškoka kremu un smilšu mīklas drupačām
- muskatrieksts mazliet rīvēts
- Rabarberus nomizo un liek mizas katliņā ar cukuru ūdeni un zvaigžņu anīsu savāra marinādi, un tad pārlej nomizotam rabarberam, kas sagriezts 10 cm stienīšos
- 220 g svaigais siers Rasa vai Kārums
- Svaigo sieru sajauc ar plūškoka sīrupu un pievieno pēc garšas pūdercukuru, bēt tā, lai ir stingrs krēms.
Miltiem pievieno cukuru un lēnām pievieno mīkstu sviestu un sabirdina līdz rodas smukas drupačas, tās cep uz paplātes 180 grādos līdzeni līdz zeltaini brūnas.
Dekorē ar bizē cepuma drupačām.
Foto: Māris Jansons
Raksts pārpublicēts no sporta un dzīvestila žurnāla: