Nav nekāds noslēpums un paši jau vien redziet, kā daba atmostas un aprīlis ir oficālais sulu mēnesis. Pirmie lakši un bērzu sulas, upeņu pumpuri, sparģeļi, pavasara jērs, pirmie salāti, siltumnīcas tomāti. Ejiet dabā un izbaudiet to visā krāšņumā , viņa garšo elpo un uzrunā.
Z/s “Jaunliepas” pīļu olas mundieris ar baltajiem sparģeļiem un Holandiešu mērci
4 porcijas
Nepieciešams:
- 4 pīļu olas
- baltie sparģeļi 0.450kg
- kaperi marinēti 0.025kg
- jaunie salātu dzinumi 0.030kg
- sāls
- pipari
- olīveļļa 0.1kg
Pagatavošana: Baltos sparģeļus nomizo un no kāta nogriež 2 cm. Noblanšē verdošā ūdenī, kuram pievienotas 2 tējk. cukurs. Lai noņemtu rūgtumu sparģelim, blanšē 3 minūtes. Pīļu olu gatavo ūdens peldē bez čaulas. Pannā ielaiž olu un vāra verdošā ūdenī, lai neburbuļo, 4 min. vai līdz baltums sarecējis. Kaperu ogas ilgi cep olīveļļā uz lēnas uguns, līdz paliek kraukšķīgi, novieto uz salvetes, lai nosusinās.
Holandiešu mērce
Nepieciešams:
- vistu olas dzeltenumi – 3gab.
- 100g etiķis balzamiko baltais
- 125g sviests dzidrināts (gī sviests)
- saberztas 3 daivas melnā ķiploka ( var izmantot parasto ķiploku – 1 daivu).
Pagatavošana: Katliņā lej etiķi, pievieno anīsu, timiānu un smalki grieztu sīpolu, piparus pasautē lai sakožas garšas. Izkāš etiķi, šķidrumu izmanto. Bļodā, kas novietota virs verdoša ūdens katliņa sakuļ olas gaisīgi ar 2 ēdk. aromatizēto etiķi, putojot lej klāt tievā strūkliņā dzidrināto sviestu. Bļodu viegli karsē putojot virs tvaika, lai olas sasilst un tādējādi sarec.Nogaršo pēc sāls un cukura.
Visas sastāvdaļas istabas temperatūrā kārto uz šķīvja un pārkaisa ar kaltētiem kaperiem un uzlej Holandiešu mērci.
Z/s “Jaunliepas” vistas gaļas rulete pildīta ar sēnēm un spinātiem, brokoļu lakšu biezenis
4 porcijas
Nepieciešams:
- 500g šampinjoni, austersēnes, Portobello sēnes
- 2ēd.k. Wustershire sauce ( vorčester mērce)
- 100g lakši sadalīti divās daļās
Pagatavošana: Vistas šķiņķīšus atkaulo un noņem ādu, izklāj uz pārtikas plēves, lai ir kā sega ja vajag var iegriezt, lai ir līdzens vai pat uzsist ar gaļas āmurīti. Sēnes sagriež smalki un apcep olīveļļā uz pannas, pievieno wustershitemērci. Spinātus notvaiko vai noblanšē 40 sekundes. Izklāto vistas gaļu pilda ar spinātiem un sēnēm, satin ruleti un kārtīgi ietin plēvē vairākas reizes, lai tā ir stingra. Ruletei aizsien galus ciet kā konfektei. Liek ūdens peldē – 70 grādos un vāra 2 stundas.
Brokoļa biezenis
Pagatavošana: Smalki sagriež brokuļus un lakšus. Brokoļus vāra ūdenī 10 min. līdz mīksti, tad pieliek 50g lakšus, lai noblanšējas, tad nokāš ūdeni, liek blenderī, pievieno sviestu, lai ir viskoza konsistence, nogaršo pēc sāls. Pārējos lakšus arī noblanšē 30 sek. verdošā ūdenī. Sīpolu nomizo, noblanšē 3 min. verdošā ūdenī un vēlams apslacīt ar etiķi un olīveļļu izlobītās daivas.
Kad vista gatava to sagriež porciju gabalos ar visu plēvi, liek uz šķīvja un tad noņem plēvi, lai neizjūk rullete, pievieno pārējās satāvdaļas. Pārslaca ar olīveļļu un pasniedz.
Iebiezinātā piena fondāns ar valriekstu saldējumu, bērzu sulu sorbets un melisas sīrups
10 porcijas
Nepieciešams:
- 600g vārītais iebiezinātais piens
- 25g milti mīklai un sauja miltu formu iesmērēšanai
Pagatavošana: Mafinu formiņā iezieš ar mīkstu sviestu un tad izkaisa ar miltiem. Iebiezināto pienu sajauc ar olām un to dzeltenumu, pievieno 25 kg miltus, kārtīgi samaisa un lej formiņā, uzkarsētā krāsnī (180 grādi) cep 7-8 min., vidus ir mazliet pamīksts pat šķidrs, lai mazliet padziest un tad izņem no formas un pasniedz siltu, pasniedz ar melisas sīrupu, valriekstu saldējumu un bērzu sulu sorbetu.
Bērzu sulu sorbetu gatavo no ieskābušām bērzu sulām, pievieno cukuru, lai ir saldenas un citronu sulu no 1/2 citrona, liek saldējuma aparātā līdz sasalst līdz sorbeta konsistencei, var saldēt saldētavā lēzenā traukā ik pa stundai apmaisot, lai sanāk sniegs, var pasniegt ar plombīra saldējumu.
Bibliotēka N°1 Restorāns
Pavārs: Māris Jansons
Raksts pārpublicēts no sporta un dzīvestila žurnāla: